Kawa od słonia

Kawa od słonia

Kawa od słonia


Kanadyjski Blake biznesmen z Tajlandii, postanowił zrobić coś nowego i zaczął przepuszczać ziarna kawy przez układ pokarmowy słonia. Polega to na tym, że słonie karmione są ziarnami kawy Thai Arabica. Gdy ziarna przebywają w żołądku słonia poddawane są działaniu enzymów trawiennych, przez co tracą goryczkę, a zyskują niepowtarzalny, delikatny smak.Następnie kawa jest wydalana, a pracownicy dokładnie usuwają ją z odchodów. Może nie jest to bardzo wydajna produkcja, ponieważ, aby uzyskać kilogram gotowej kawy, słoń musi pożreć ponad 30 kilogramy surowych owoców, to proces trawienia trwa 15-30 godzin. Bardzo ważną informacją jest to, ze Słonie nie cierpią z powodu nadmiaru kofeiny. Wszystko zostało zbadane i sprawdzone. Cena kawy jest bardzo wysoka, ale jej warta.